Za urinsko inkontinenco obstaja učinkovita rešitev

Inkontinenca urina je vsako nehoteno uhajanje vode. Je precej moteča nevšečnost, ki pesti predvsem ženske, pojavi pa se tudi pri moških. Začne se lahko v različnih obdobjih in se s starostjo stopnjuje. Po razpoložljivih podatkih je v Sloveniji inkontinentnih približno 30 odstotkov žensk, starih od 45 do 50 let, ter vsaj polovica žensk, ki so starejše od 65 let. Pojavnost urinske inkontinence pri moških je manjša in dosega do 32 odstotkov pri starejši populaciji. V širši javnosti je še vedno nezaželena tema, saj o njej zaradi sramu bolniki težko govorijo in jo prikrivajo. Nekateri se zaradi neprijetnosti tudi umaknejo iz družbenega življenja.

Vzroki za inkontinenco so različni. Urin lahko uhaja zaradi spremenjene anatomije, različnih posegov na sečilih ali rodilih, obsevanj, malignih obolenj, motenj mišic zapiralk, nepravilnega delovanja sečnega mehurja, nevroloških obolenj … Uhajanje urina delimo na stresno in urgentno urinsko inkontinenco. Ti dve vrsti se pojavljata pri približno 30 odstotkih žensk in sta s starostjo pogostejši.

Stresna urinska inkontinenca pomeni nehoteno uhajanje urina pod velikim fizičnim naporom ali pritiskom in je navadno posledica slabega zapornega mehanizma sečnice (mišice medeničnega dna), ki lahko oslabi s starostjo, zaradi gensko slabega tkiva, operacij na tem območju ali sprememb v tkivih, ki jih povzročata nosečnost in porod. Pogostejša je tudi pri debelosti. Ta vrsta inkontinence se pogosteje pojavlja pri mlajših ženskah in razmeroma pogosto v nosečnosti ter po porodu. Značilno je, da ženski voda uhaja, ko kašlja, kiha, se smeje, se napenja, pri dvigovanju težjih bremen, plesu, lahko pa tudi med spolnim odnosom.

Urgentna urinska inkontinenca pa pomeni nehoteno uhajanje urina, pred ali med katerim se pojavi nujna potreba po uriniranju, ki jo je težko zadržati. Je posledica nepravilnega delovanja sečnega mehurja. Kadar se sečni mehur nepravilno in prepogosto krči, tudi takrat, ko ni zadosti poln, lahko pride do uhajanja vode v urgentnih situacijah. To se kaže tako, da človeka nenadoma močno pritisne na vodo in mora takoj vse opustiti ter oditi čim prej na stranišče. Te težave so v vsakdanjem življenju izjemno moteče, tako da si osebe s to težavo ne upajo v javnost, saj jih je ves čas strah, da ne bodo mogle pravočasno na stranišče. Pogosto so tudi neprespane in kronično utrujene. Najpogosteje je urgentna urinska inkontinenca posledica nepravilnega delovanja sečnega mehurja, lahko pa je pridružena tudi drugim boleznim, ki vplivajo na sečni mehur, na primer sladkorni bolezni, vnetju sečil ali depresiji.

Preventiva

Uhajanje vode lahko preprečujemo najprej s skrbjo za splošno zdravje. Pomembni so redna telesna dejavnost, ki vpliva tudi na moč mišic medeničnega dna, zdrava prehrana in pitje zadostne količine tekočin. Preprečevanje stresne urinske inkontinence je učinkovito s treningom mišic medeničnega dna. Te vaje so učinkovite, vendar jih je treba pravilno in redno izvajati ves čas. Učinek je navadno viden po šestih do osmih tednih, lahko tudi pozneje. Bolj učinkovito je izvajati take vaje pod nadzorom fizioterapevta, da pacient usvoji pravilno tehniko. Doma lahko ženska poskusi stisniti mišice medeničnega dna med odvajanjem vode. Če stisne prave mišice, bo prekinila curek vode.

Operacije so kratke in učinkovite

Bolnik lahko ob pomoči fizioterapevta ali pa sam izvaja tudi električne stimulacije v okviru zdravljenja urinske inkontinence z električnim stimulatorjem. Če tudi ta metoda ni uspešna, se stresna urinska inkontinenca lahko zdravi z operacijo. Zadnje čase se najpogosteje uporabljajo posebni trakci, ki se namestijo pod sečnico in podprejo vrat mehurja. Operacije so večinoma učinkovite, kratke, izvajajo se brez splošne anestezije, trajajo približno deset minut in so varne, resni zapleti so redki.

V nasprotju s stresno urinsko inkontinenco pa urgentne inkontinence ne moremo zdraviti z operacijo, saj gre za nepravilno delovanje mehurja. Tem bolnikom svetujemo, naj se izogibajo jedem in pijačam, ki vsebujejo snovi, ki dodatno dražijo mehur (kavi, pravemu čaju, gaziranim pijačam …). Zdravljenje najprej začnemo s tako imenovanim treningom sečnega mehurja. To pomeni, da bolniku svetujemo, naj se ob močnem pritisku na vodo zavestno ustavi, poskusi razmišljati o drugih stvareh in počaka, da močan pritisk na vodo mine. Cilj je, da vodo odvaja na dve do tri ure, ne pogosteje. Če trening sečnega mehurja ni učinkovit, lahko pri urgentni urinski inkontinenci pomagamo še z zdravili, ki umirjajo sečni mehur.

Nad inkontinenco s sedenjem na magnetnem stolu

V zadnjih letih se precej učinkovito uporablja tudi tako imenovana transpelvična magnetna stimulacija (TMP) ali magnetni stol, ki je naravna, neinvazivna, varna in učinkovita metoda zdravljenja vseh oblik uhajanja urina in blata. Magnetni stol je v Sloveniji na voljo tudi v Centru za rehabilitacijo, lepoto in dobro počutje N°11 v Ljubljani. Terapija TPM poleg odpravljanja inkontinence izboljšuje libido in povečuje zmožnosti doseganja orgazma. Prav tako pomaga pri zmanjševanju bolečin v križu in odpravljanju celulita. Primerna je za oba spola v vseh starostnih obdobjih. Zdravljenje ponavadi zajema sklop 16 terapij (po 20 minut) v šestih tednih. Med terapijo je bolnik povsem oblečen, po terapiji pa lahko normalno nadaljuje vsakdanja opravila.

TPM temelji na elektromagnetnem pulzirajočem delovanju, pri čemer natančno določeni pulzi prodrejo od 10 do 15 centimetrov globoko v tkivo in delujejo neposredno na mišice medeničnega dna in ustrezno živčevje. Terapija pomeni avtomatizirano vadbo krepitve mišic medeničnega dna, kar dolgoročno vodi do povrnitve boljše kakovosti življenja.

Preberite članek v pdf obliki