Ko se poletje poslovi, se nežnejši spol precej manj obremenjuje, v kakšnem stanju je sicer trdovratna nadloga, ki se največkrat nabira na zadnjici in stegnih – celulit, a zdaj je pravi čas, da se ga znebimo. Na trgu obstaja nešteto krem, masaž in terapij, ki ene bolj, druge manj učinkovito vplivajo na blažitev vidnosti celulita. Ena od bolj učinkovitih, neinvazivnih, hkrati pa naravnih metod, ki blagodejno vpliva tudi na druge funkcije, je maderoterapija.

Maderoterapija

Maderoterapija je posebna masažna tehnika, ki se izvaja z anatomsko oblikovanimi lesenimi valjčki. Namenjena je preoblikovanju telesa, odpravi celulita, splošnemu
izboljšanju metabolizma in pomaga pri odpravi zatekanja nog. Gre za svojevrstno alternativo ročni masaži, ki razbija maščobne celice in celulit. Terapija v povprečju traja od 30 do 60 minut, v Ljubljani pa jo že nekaj časa uspešno izvajajo v Centru za rehabilitacijo N°11.

Spodbuda limfnemu sistemu

Maderoterapija vpliva predvsem na limfni sistem, ki je odgovoren za izločanje toksinov iz telesa. Z njo pospešimo mikrocirkulacijo, preprečimo zastajanje vode v telesu, izboljšamo krvni obtok, prekrvitev in splošno boljše počutje. Je zelo učinkovita metoda in tehnika za učvrščevanje kože, za doseganje izrazitega dviga zadnjice in tudi za zmanjševanje obsega telesa.

Za dosego rezultatov je v povprečju potrebnih od 10 do 15 terapij, pri nekaterih strankah tudi do 20. Rezultat je namreč odvisen od več dejavnikov – od tega, kakšen rezultat želi stranka, kakšna je vrsta celulita, kakšno je njeno zdravstveno stanje (stres, hormonsko ravnotežje, preostali dejavniki, ki povzročajo celulit, povečanje teže), koliko je stranka pripravljena pomagati telesu (s prehrano, gibanjem, odpravo stresa in tako dalje), kakšno je začetno stanje (stopnja celulita, starost) in od usposobljenosti maderoterapevtke.
Zaželeno je, da je med terapijami vsaj od dva do tri dni premora zaradi vzpostavitve delovanja metabolizma in tudi zaradi doseganja najboljših učinkov. Poleg izvajanja terapij je zaželeno, da se stranka drži še drugih protokolov, ki ji pomagajo v čim krajšem času doseči čim boljši rezultat. Eden od njih je vsekakor uživanje velike količine tekočine, redno gibanje in manjši vnos hrane. Ko stranka doseže maksimalen rezultat, je priporočeno, da doseženo stanje vzdržuje, kar pomeni, da še naprej hodi na tretmaje vsaj enkrat ali dvakrat na mesec.

Pospešimo tudi mikrocirkulacijo in izboljšamo krvni obtok

Vse, kar močno stimulira limfni sistem, ki je odgovoren za izločanje toksinov iz telesa, je zelo blagodejno za telo. Z maderoterapijo pospešimo tudi mikrocirkulacijo, preprečimo zastajanje vode v telesu, izboljšamo krvni obtok, prekrvitev, dosežemo veliko učvrščevanje kože, dobimo izrazit dvig zadnjice, zmanjšujemo obseg telesa in močno stimuliramo celulit. Vsekakor s končnim učinkom tretmaja dosežemo tudi večje psihofizično zadovoljstvo stranke, ki je povezano z boljšim zdravjem. Da vse to dosežemo, pa nam pomaga tudi redno uživanje zadostne količine tekočine. Splošno priporočeno je zaužitje od dveh do treh litrov vode na dan, ker voda odplavlja toksine iz telesa.

Trajanje posameznega tretmaja je odvisno od stranke, ki na podlagi svojih želja in potreb terapevtu izrazi, kaj vse želi na svojem telesu učvrstiti. Načeloma gre za terapijo celega telesa in v tem primeru obravnava traja 60 minut, ker gre za predele nog, bokov, zadnjice, trebuha, ledvenega dela in rok. Lahko pa traja tudi 45 minut, če gre za predele nog, bokov, zadnjice, trebuha in ledvenega dela, ter 30 minut, če gre za predele nog, bokov in zadnjice.

Terapevt prilagodi terapijo, da je učinkovita, a za stranko prijetna

Stopnja bolečine je odvisna od občutljivosti posameznika, pa tudi stanja in vrste celulita. Terapevt prilagodi terapijo tako, da je masaža za stranko še vedno prijetna. Pred začetkom se mora terapevt obvezno prepričati o zdravstvenem stanju stranke in upoštevati vse kontraindikacije. V takem primeru terapije ne izvaja.

Najboljši čas za izvajanje maderoterapije je odvisen od želje stranke in od njenega trenutnega stanja, torej od stopnje in vrste celulita. Tako kot celulit ne nastane v enem mesecu, se ga tudi znebiti ne moremo takoj. Lahko pa relativno hitro izboljšamo videz kože, razjasnimo vzroke za nastanek celulita in naredimo načrt za odpravo. Ker se po približno od treh do petih tretmajih maderoterapije vizualno stanje stranke poslabša (celulit pride na površje), je najboljši čas (odvisno od terapije) za stranko vsaj dva, tri mesece, preden želimo doživeti preporod in vizualno spremembo. Zadnji mesec maderoterapiji dodamo tudi kozmetične preparate, lahko pa seveda tudi radiofrekvenco in druge tretmaje, ki izboljšajo videz in ten kože.

Z lesenimi pripomočki je pritisk na tkivo enakomeren in globlji

Glede na množico rešitev, ki so na trgu na voljo za zmanjšanje celulita, si mnogo strank postavlja vprašanje, kakšna je razlika med anticelulitno masažo in maderoterapijo. Poglavitna razlika je v tem, da pri maderoterapiji uporabljamo lesene pripomočke, s katerimi je pritisk na tkivo enakomeren in po želji tudi globlji. Z lesenimi pripomočki je čas masaže skrajšan, rezultate pa je lažje dosegati in so boljši. Prednost je tudi pri prihranku energije terapevta, saj se ta ne utrudi tako kot pri klasični anticelulitni masaži, zato je vsaka maderoterapija izvedena optimalno. Pred začetkom izvajanja maderoterapije pa je pomemben pogovor terapevta s stranko o njenem zdravju, na podlagi katerega nato določita, ali je terapija zanjo primerna ali ne.

Oglejte si članek v PDF obliki